Zehirli Boya Nasıl Temizlenir? – ADF | Amatör Denizcilik Federasyonu

Zehirli Boya Nasıl Temizlenir?

Zehirli boyalar, teknemizin gövdesini zararlı organizmalardan korur, bu yolla teknenin hızını arttırır ve yakıt tasarrufu sağlar. Ancak, içerdikleri maddeler nedeniyle “zehirli” olan bu boyalar, çevre açısından  masum değildirler. Bu maddeler, teknemizin gövdesinde olduğu sürece, zararları onunla temas etmeye çalışan canlılara olur. Ancak zehirli boyanın, teknemizin gövdesinden temizlenirken denize akıp gitmesi, çevreye, bir ya da iki yıl boyunca tekne gövdesindeyken verdiği zarardan çok daha fazlasını vermesine neden olur.

Bu yüzden zehirli boyaların temizlenmesine büyük önem verilmelidir.

Öncelikle;

İster kuru, ister basınçlı suyla temizlik yapılsın, ortaya çıkan atığın denize ve toprağa ulaşmasını önlemeliyiz.

Kuru temizlik sırasında teknenin altına bir kalın naylon ya da brandadan bir yaygı serilir, dökülen artıklar burada biriktirilir. Yaygı, iş bitiminde dikkatle toplanır ve içindeki zehirli boya atıklarının çevreye yayılması önlenir. Toplanan yaygı, dikkatle bir çöp poşetine konur, ağzı bağlanır ve çöpe atılır. Yakınımızda kimyasal atık bertaraf olanağı varsa (sanayi bölgelerinde bulunabilir) değerlendirmek en iyi tercihtir.

Zehirli boyayı kuru temizlerken çıkan tozun solunmaması, bunun için de maske takılması gerekir.

 

Temizlik basınçlı suyla yapılıyor ve zehirli boya yere akıyorsa, o zaman yaygı tek başına yetmez ve kenarlarının, bir havuz oluşturacak şekilde yükseltilmesi gerekir. Kenarların, kalın naylon yaygının altında kalacak şekilde içi kum dolu torbalar ya da kalas gibi parçalarla yükseltilmesi bir çözümdür. Havuz içinde biriken zehirli suyun denize akmasını önlemek için büyük özen gösterilir. Biriken zehirli su, bir el pompası yardımıyla (ya da çevreye akmayacak şekilde en uygun bir yöntemle) bidon, varil gibi geniş bir kaba aktarılır. Toplanan atık da, yine dışarı toprağa veya denize dökülmeyecek şekilde bertaraf edilir.Yaygı da, başka bir zehirli boya temizleme işinde kullanılmak üzere kurutulduktan sonra çocuklardan uzak kalacak şekilde bir torba/çanta içinde saklanır.

Islak temizlik sırasında eldiven ve maske kullanılması gerekir.

 

Yeni zehirli boyanın sürülmesi için kullanılan fırça gibi malzemeler ile boşalan zehirli boya kutuları da çevreye zararlı olduğundan, dikkatle ve canlıların ulaşamayacağı şekilde bertaraf edilmelidir.

(ADF)

Bir cevap yazın