Değerli amatör denizci dostlarımız,
Denizci dostlarımız, piyasadaki ürünlerin çokluğu nedeniyle, teknesinde kullanacağı veya satın alacağı ürünlerin seçimi konusunda kararsızlık yaşar. Cevaplar, önce el yordamıyla bulunmaya çalışılır, tecrübeli denizcilerin veya daha önce bu ürünleri kullanmış kişilerin düşünceleri sorulur, kitaplar, üretici katalogları karıştırılır. Şüphesiz bunlar, her zaman kullanılmasında fayda olan, alışılmış/bilinen yol ve yöntemlerdir, ancak bu yol ve yöntemler, ürün çeşitliliği/piyasaya çıkan yeni ürünler vb. gelişmeler karşısında her zaman yeterli ve etkili ol(a)maz. Örneğin can yeleği alırken nelere dikkat edilmelidir, asgari standartlar nelerdir, değişen standartlar nelerdir, ürünlerin fiyat/kalite dengesi nasıldır, servisi yeterli midir? Vb. sorulara daha somut cevaplar verilmesi gerekir.
ADF, bu alandaki eksikliği gidermek amacıyla, dünyanın önemli denizcilik dergilerinden İngiltere’nin “Practical Boat Owner” (PBO) dergisinde (ve sitesinde: www.pbo.co.uk) yayımlanan bazı malzeme testlerinin Türkiye’deki yayın haklarını satın almıştır (copyright©ADF). ADF’nin bu testleri yayımlamaktaki amacı söz konusu ürünleri hiçbir şekilde tanıtmak/pazarlamak övmek/yermek değildir. ADF, bir malzeme/ürün nasıl test edilir, ne tür standartlar aranır, tercih nedenleri nedir gibi tüketicinin aradığı malzemeyi daha bilinçli seçmesini sağlayacak bilgilerin yaygınlaştırılmasını amaçlamaktadır.
ADF’nin yayın listesinde yer alan, çevirisi süren ve önümüzdeki yıl yayımlanması planlanan;
- 1. Pratik Tekne Ansiklopedisi (The Practical Encyclopedia of Boating, John Vigor -Çeviren: Ali Gündüz, Mc Graw Hill –2008 – 360 sayfa)
- 2. Tekne Mekaniği Elkitabı ( Boat Mechanical System Handbook, Dave Gerr – Çeviren: Doğan Çelen, Mc Graw Hill – 2009 – 466 sayfa )
kitapları da bu yönde atılmış birer adımdır.
Testten geçirilen birçok ürün ülkemizde satılmıyor ya da servisi bulunmuyor ama belirtildiği gibi bu testlerin yayımlanmasının asıl amacı standartlar/malzemeler konusunda tüketiciyi aydınlatmaktır.
Tüketicinin, ciddi test yöntemleriyle tanışmasını sağlamanın, bu konuda hayli zayıf/yanıltıcı yolun varlığı karşısında, ürün/malzeme asgari standartlarını öğrenmenin denizciliğimizin geliştirilmesi için zorunlu/yararlı olduğunu düşündük. Şüphesiz, alınacak her ürünün servis/yedek parça varlığına da dikkat edilmesi gerekir. Çok iyi bir ürün, etkisiz bir servis nedeniyle bir anda işe yaramaz hale gelebilir. Testler incelendiğinde görüleceği gibi kimi üretici test sonuçlarına göre ürünlerindeki aksaklıkları giderme çabası içindedir. Bu, saygı duyulacak bir davranıştır. Üretici/tüketici arasındaki bu tür bir ilişkinin, bilinçli tüketici taleplerinin ürün standartlarını geliştirebileceği açıktır.
Ürün seçerken veya kendi standartlarınızı oluştururken bu testlerin siz değerli amatör denizcilere yardımcı olmasını, bu konulardaki bilgi ve tecrübelerinizi, tereddütlerinizi, sorularınızı ADF ile paylaşmanızı, ADF bültenine üye olarak gelişmelerden haberdar olmanızı dileriz.