Takma Motor Kullananların Vazgeçilmezi: Stop-Kordonu – ADF | Amatör Denizcilik Federasyonu

Takma Motor Kullananların Vazgeçilmezi: Stop-Kordonu

“Stop kordonu”, denizcilerin gezmek, yüzmek, balıktutmak vb faaliyetlerinde yararlandıkları şişme veya sert malzemeden üretilmiş botlarda/kayıklarda kullanılan kıçtan takma motorların en önemli güvenlik unsurlarından biridir. Bir ucu motoru kullanan kişinin üzerine sabitlenmiş olan kordonun, motorun özel soketine takılı olan diğer ucu, kişi denize düşerse yerinden çıkar ve motorun durmasını sağlar.

BİLEĞİNİZE BAĞLAMAYI TERCİH ETMEYİN

Takma motor kullananlar, stop-kordonunun ucunu, genellikle bileğine takar. Bu, hem rahatsız edici, hem de böylesine önemli bir güvenlik unsurunu kullanmaktan caydırıcıdır. Kaldı ki kordon, kişi düştüğünde bilekten kolaylıkla çıkabileceği için, yeterince güvenli de değildir.

BACAĞINIZA YA DA CAN YELEĞİNİZE BAĞLAYIN

Buna karşın, kordonun bacağa ya da can yeleğine bağlanması durumunda, motoru kullanan kişi rahatsız olmayacak ve düşse de kordon yerinden kurtulamayacağı için işlevini yerine getirecek, güvenirliğini yitirmeyecektir. Kişi suya düştüğünde, yüzerek teknesine ulaşabilir ve motorunu yeniden çalıştırabilir. Her durumda teknede can yeleği giyilmiş olarak bulunulması gerektiğini hatırlatmaya gerek görmüyoruz.

YEDEK KORDON BULUNDURUN

Unutulmayacak derecede önemli bir nokta daha vardır: Bir teknede her zaman tek kişi bulunmayabilir. Teknede birden fazla kişi varsa ve motoru kullanan kişi, doğru bağlandığı için suya, stop-kordonu ile birlikte düşerse, 

teknede kalanların motoru kullanamayacak şekilde “çaresiz” kalmaları istenmez. Bu nedenle her teknede bu kordonun bir de yedeğinin bulunması gerekir..Nitekim teknede, piyasada 20 TL civarında satılan bu ucuz ama değeri bedelinin çok ötesinde olan kordonun yedeği bulunduğunda, teknede kalanlar motoru çalıştırıp, suya düşen kişinin yardımına gidebilir hatta ola ki çok daha önemli bir görevi yerine getirmeye devam edebilirler.

Tüm kıçtan takma motor kullanıcıları!

GÜVENLİ SEYİR İÇİN:

  •  Her zaman CAN YELEĞİ giyiniz.
  •  Motoru çalıştırmadan önce, stop-kordonunu bacağınıza ya da can yeleğinize sabitleyiniz.
  •  Teknenizde yedek stop-kordonu bulundurunuz.

Bir cevap yazın