Sahiplik belgesi ile tekne kaydı – ADF | Amatör Denizcilik Federasyonu

Sahiplik belgesi ile tekne kaydı

30.06.2009 tarihinden önce sahip olunduğu halde geçerli evrakı (fatura-Noter satış v.s.) olmadığı için bağlama kütüğüne kaydedilemeyen deniz ve iç su araçları 29 Mart 2019 tarihinde yayınlanan bakanlık talimatı gereği 31.12.2019 tarihine kadar ekli talimattaki şartları taşıyanlar sahiplik belgesi ile bağlama kütüğüne kaydedilebilecektir.

Dökümanı görüntüleyin Dökümanı görüntüleyin

  1. Muharrem Taysunk Karayavuz diyor ki:

    Merhaba. İstanbul ‘dan Kıyı Emniyet GM sınavı ile sahip olduğum ADB yi kaybettim. şuanda Muğla/Milas’ta yaşamaktayım. Yeniden çıkartmak için nasıl bir yol izlemeliyim. ( Lisans numarası v.b. bir evrak numaram bulunmamakta/hatırlanmamaktadır.

    • adf diyor ki:

      Sayın Muharrem Taysunk KARAYAVUZ
      Kaybettiğiniz Amatör Denizci Belgesini aldığınız liman başkanlığına yazılı başvuruda bulunmanız, dilekçenize; a)2 adet renkli vesikalık resim, b)N.Cüzdanı fotokopisi, c)ADB örneği, d)Vergi Tahsil Belgesi eklemeniz gerekir.(Vergi Tahsil Belgesi için,T.C.Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı,Deniz ve İç Sular Düzenleme Genel Müdürlüğü Ana Sayfasında bulunan e-Tahsilat başlığından başlanarak C kodu oluşturulduktan sonra,Türkiye Halk Bankası şubelerinden birisinde, e-devlet uygulaması kapsamında 2019 yılı verilerine göre 39,70 TL belge harcı yatırılacaktır.)
      Saygılarımızla.
      ADF

  2. Emre kıvrım diyor ki:

    Merhaba
    Ads Sınavını basarılı olarak geçtikten sonra tekne kullanımı yapmak için mutlaka kartımızın olmasını gerekli. Cunku. Kartın gelmesi 1-2 ayıbuşabiliyormus. En azından kart gelmeden Limandan alacağımız bir belge varmı bunun için önceden kullanabilmeniz adına.

  3. Kemal türk diyor ki:

    Merhaba. Evrakları olmayan tekndm için liman başkanlığına sahipşik beldesi ile başvuracaktım. Bana yönetmeliğin yada genelgenin yeni yayınlandığını ve ileride sistemin tam yerind oturacağı, şimdilik nir işldm yapılamadığı söyldndi. Aslında açık ve net ama bende bekliyorum tekrardan. Yeni ruhsat alacak arkadaşlar buradan bilgilendirirlerse..teşekkürler

  4. Alperen Kanca diyor ki:

    4.50 teknemin faturasını sel sebebi ile kaybettiğim için ruhsat çıkaramıyorum.Bir arkadaşımdan sahiplik belgesi olayını duydum fakat sahiplik belgesini çıkarmak için gerekli evrakları, çıkardıktan sonra yapılacak işlemleri liman başkanlığından öğrenemedim yardımcı olursanız sevinirim, saygılar.

    • adf diyor ki:

      Sayın Alperen KANCA
      Teknenizin sahiplik belgesini çıkarmak ve devamında kaydı için uygun bir liman başkanlığının gemi sicil bölümüyle görüşmenizi öneririz.Bu uygulama 31 ARALIK 2019 tarihinde sona erecektir.
      Saygılarımızla.
      ADF

    • Mustafa ardıç diyor ki:

      Slm liman kaydı olmayan 3.50 teknem ve üzerinde 2 zamanlı 5 beybir motorum var 2 sininde evrakları yok afdan faydalanip kayit yaptirmak istiyorum sorum 2 zamanli motor kayit olabiliyormu evraklari muhtara imzalatcam tşk ederim 2 zamanlı evraksiz faturasiz c belgesiz motor afdan yararlanip kayit olabiliyormu

      • adf diyor ki:

        Sayın Mustafa Ardıç
        Sahiplik belgesi ile tekne kaydı konusundaki yönetmelik sitemizde mevcuttur. Teknenizi mevcut durumuyla kayıt ettirebileceğiniz anlaşılıyor. C belgesi ya da iki zamanlı kısıtlaması yok. Ekli belgeyi inceleyin şartları taşıyorsanız son günlere bırakmadan en yakın liman başkanlığı ile irtibata geçmenizde fayda var.
        Saygılarımızla

  5. Sedat TÜLEK diyor ki:

    Sahibi olduğum ama belgeleri yıllar önce taşınma sebebiyle kaybolmuş 4.25 teknem ve 1992 model 25 hp. Yamaha motorum var. Bağlı olduğum muhtarlıktan Sahiplik Belgesi alıp bağlı olduğumuz liman başkanlığından tescil için görüş sordum.Teknenin tescili olabileceğini ancak sözkonusu tescil işlerinin 4 zamanlı motorlar için olduğunu söylediler. 2 zamanlı motorlar için geçerli değil dediler. Lütfen bilgi…

    • adf diyor ki:

      Sayın Sedat TÜLEK
      Bakanlığın çıkardığı bu af,bağlama kütüğüne kaydı yapılabilecek boyu 2,5 metre ve daha uzun gemi,deniz veya içsu araçlarının kaydını amaçlamaktadır.Uygulama 31 ARALIK 2019 tarihinde sona erecektir.Uygun bir liman başkanlığının gemi sicil bölümüyle görüşmenizi öneririz.
      Saygılarımızla.
      ADF

    • Önder doku BURSA diyor ki:

      Slm kolay gelsin selamlar.
      Öncelikle Gemlik Liman başkanlığına kayıtlı 4.50 bir teknem ve 9.8 tohatsu motor vardı .. motor kalmak kaydı ile tekne satışı yapıldı motor tekneden düşürüldü ve bana işlemler bittikten sonra motorun kaydı bulunmuştur dendi ve yeni tekne aldım da bu motoru kayıt ettiremezsin dediler ne yapmam lazım bilgi alabilir miyim eskiden 4.50 tekne ve motor tekneye kayıtlıydı ruhsatı vardı

    • adf diyor ki:

      Sayın Makbule GÜR
      Yeni sınav döneminde tüm liman başkanlıkları,Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı,Deniz ve İç Sular Düzenleme Genel Müdürlüğünce, Amatör Denizci Belgesi sınavı müracaatlarını kabul etmek, ”gss.uab.gov.tr” internet adresi üzerinden “aday kayıt” işlemlerini gerçekleştirmek,eğitim ve sınavlar konusunda adayın bilgilenmesini sağlamakla yetkilendirilmişlerdir.
      Saygılarımızla.
      ADF

  6. Ugur diyor ki:

    Elimde bulunan botun üzerinde ki motorun seri numarası duruyor fakat satin aldığımız kisi bize faturasını teslim etmedi bu motorun başkasının uzerine kayitli olup olmadığını yada daha ibce evrakli olup olmadığını nasil öğrenebilirim. Kayit altina almak istiyorum

  7. sırrı diyor ki:

    10 yılı aşkın atık durumda olan evraksız isimsiz olan tekneyi tamir edip sahiplenmek istiyorum bu yılın sonuna kadar kanun çıkmış sahiplilik belgesi adı altında liman başkanlıgına başvurup bu belgeyi alabiliyomuyuz .

  8. Gürkan saka diyor ki:

    Merhaba. Ben istanbul da ikamet ediyorum. Sandalim ise tekirdag kumbag da karada orada yazlik var.. Ben dilekceyi doldurup istanbul da ikamet ettigim yerin muhtarina imzalatip Bu dilekce ile Tekirdag liman baskanligina basvuru da bulunabilirmiyim acaba ?

  9. Microem diyor ki:

    Merhaba;
    Muhtardan imzalattığım sahiplik belgesi ile istanbul ambarlı limanına başvuru yaptım .
    Şuan için belge çıkartmadıklarını bakanlıktan yazı bekliyoruz denildi. Bu durum ile karılaşan oldu mu? Paylaşabilirmisiniz
    Teşekkürler

    • adf diyor ki:

      Sayın Amatör Denizcimiz,
      Liman başkanlıkları bakanlıktan bu emrin uygulaması ile ilgili açıklama bekleyebilirler,aynı durumla karşılaşan amatör denizcilerimizi duyuyoruz.
      İstanbul Liman Başkanlığı Gemi Sicil bölümüyle de görüşebilirsiniz.
      Saygılarımızla.
      ADF

  10. ALİ TARAK diyor ki:

    Merhaba. Bakanlığın af ile ilgili yazısında 2009 yılı öncesinde var olan tekneleri kapsamaktadır diye bir sonuç çıkardım. Sorum şu : Örneğin 2015 yılı yapımı 4,5 metre boyunda fiber bir tekneyi 10 hp kıçtan takma motoru ile beraber satın almak istiyorum. Ancak hiç bir evrak, vs. yok. Bu tekne için bağlama kütüğü başvurusu yapabilir miyim? Yapabilirsem hangi evrakları ibraz etmem gerekir?
    Konu ile alakasız bir soru daha 🙂 Bu evraksız tekneyi almak istiyorum, satış işlemini noterden mi yapmam gerekir?

    • adf diyor ki:

      Sayın Ali TARAK
      Satış ve kayıt işlemleri ile ilgili yetkili birim liman başkanlıklarının,gemi sicil bölümüdür.Uygun bir liman başkanlığının gemi ve sicil bölümüyle görüşmenizi öneririz.
      Saygılarımızla.
      ADF

  11. Oktay diyor ki:

    Merhaba. Sahiplilik belgesi ile tekne kaydı yapmak istiyorum. Bana verilen evrakta tekne değeri diye bişey yazmıyor. Birde eski motorumuz bozuldu yeni motor aldık ve aldığımız motorun ce belgesi yok ama faturası var sorun olurmu. Ruhsat için yapmam gerekenler nelerdir? Tekne boyu 6 mt.

    • adf diyor ki:

      Sayın Amatör Denizcimiz,
      Sorduğunuz konu lehinde ya da aleyhinde yönetmelikte herhangi bir madde yoktur.Ancak yakınınızda bulunan bir liman başkanlığının belge bölümü ile görüşmenizi öneririz.
      Saygılarımızla.
      ADF

  12. İsmail ÇİFTCİ diyor ki:

    Merhaba bu tekne sahiplik belgesi kaç metreye kadar olan tekneleri kapsıyor.yazıda bir açıklama göremedim.not: Benim 18 metre bir teknem var şu an tekne karada ve bakıma ihtiyacı var özetle tekne evrak olmadığı için atıl durumda bu aftan yararlanabilirmiyim?

    • adf diyor ki:

      Sayın İsmail ÇİFTÇİ
      Bağlama kütüğüne kaydedilecek gemi, deniz ve içsu araçları
      MADDE 9 – (1) Bağlama kütüğüne;
      a) 18 gros tonilatonun altında ve 2,5 metre ve üzerindeki; Milli Gemi Siciline veya Türk Uluslararası Gemi Siciline tescil edilmemiş ticari gemi, deniz ve içsu araçları,
      b) Boyu 2,5 metre ve üzerindeki özel kullanıma mahsus gemi, deniz ve içsu araçları,
      zorunlu olarak kaydedilir.
      Saygılarımızla.
      ADF

    • adf diyor ki:

      Sayın Amatör Denizcimiz,
      Bağlama Kütüğü Uygulama Yönetmeliğinin Bağlama kütüğüne kaydedilecek gemi, deniz ve içsu araçları konusunu açıklayan
      9.Maddesine göre;
      a) 18 gros tonilatonun altında ve 2,5 metre ve üzerindeki; Milli Gemi Siciline veya Türk Uluslararası Gemi Siciline tescil edilmemiş ticari gemi, deniz ve içsu araçları,
      b) Boyu 2,5 metre ve üzerindeki özel kullanıma mahsus gemi, deniz ve içsu araçları,
      zorunlu olarak kaydedilir.
      (2) Bağlama kütüğüne;
      a) 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun bayrak çekme hükümlerine bağlı olmaksızın; yabancı uyruklu olup oturma izni bulunan gerçek kişilere ait özel kullanıma mahsus gemi, deniz ve içsu araçları,
      b) Devlete ait olup temel kamu hizmetlerinde kullanılan gemi, deniz ve iç su araçları,
      c) 2,5 metrenin altındaki ticari ve özel gemi, deniz ve iç su araçları,
      ç) Gençlik ve Spor Bakanlığınca tescil edilmiş spor kulübü ve federasyonların envanterinde kayıtlı olup da münhasıran spor faaliyetleri için kullanılan gemi, deniz ve iç su araçları,
      talep olması hâlinde kayıt edilir.
      (3) İkinci fıkranın (ç) bendinde belirtilen gemilerin kaydına ilişkin usul ve esaslar Bakanlık tarafından belirlenir. Saygılarımızla. ADF

    • adf diyor ki:

      Sayın İlgili
      Almak istediğiniz teknenin sahibi öncelikle motor değişikliğini ruhsata işletmesi ve sonra satışı gerçekleştirmesi sizin yararınıza olur.
      Motor değişikliği ile ilgili bir af yok.
      Hiç kaydı olmayan tekneler için sitemizdeki Güncel başlığı altında duyurulmuş SAHİPLİK BELGESİ İLE TEKNE KAYDI yazısını inceleyebilirsiniz.
      Saygılarımızla

  13. Eren ÇAKIR diyor ki:

    İyi Günler Yıllar önce Kayın babam tarafından Fransa dan getirmiş olduğu 9.9 Mercury motorumuz var konsolosluktan imzalı yanında getirdiklerine dair evrakta yazılı ama onun haricinde herhangi evrakı ruhsatı yok bu motorumuzu kayıtlandırmak için ne yapmalıyız. teşekkürler

  14. Haluk Aydın diyor ki:

    Merhaba,

    Sahibi olduğum 2006 model 3,5 m. boyundaki zodiac marka botumu kayıt ettirmek üzere ilgili bakanlık yazısı ve muhtar tarafından imzalanması gereken evrakı da alarak oturduğum mahallenin muhtarına müracaat ettim.
    Yaklaşık 40 yıldır aynı yerde ikamet etmekteyim ve muhtarımız da yaklaşık aynı süredir değişmeden hizmet vermekte ve şahsımla ilgili bilgi sahibi. Durum böyle olduğu halde, benim gibi başka başvurular da olduğunu ancak kayıt ettirilmek istenen aracın bilgimiz dışında çalıntı olarak satılmış olabileceğini belirterek bu sorumluluğun altına giremeyeceğini söyleyerek haklı olarak ilgili formu imzalamadı. Mutlaka benimle aynı duruma düşen kişiler vardır. Konuyla ilgili CİMER’e yazı yazmayı düşünüyorum. Sizlerin de konuyla ilgili görüş ve izlenmesi gereken yollarla ilgili deneyimleriniz varsa paylaşırsanız memnun olurum.

    • adf diyor ki:

      Sayın Ali Şengül
      5 metrenin altında muhtelif motorlu tekneler vardır. Böyle bir tekne edindiğiniz de faturaları ile liman başkanlıklarına müracaat ediniz. Yıllık gideri bağlama yaptığınız barınma yerine göre değişir.
      Saygılarımızla

  15. Mustafa Başar diyor ki:

    Muhtar inat etti sahiplik belgesini imzalamıyor Kaymakamlık yazı işleri Müdürlüğünden imzalamamakarı yönünde sözlü talimat aldığını söylüyor.Böyle bir durumda genelge açık seçik ortada iken devlet bu konuyu kolaylaştırmak adına üstüne düşeni yaptığı halde muhtarı ikna edemiyoruz.Ne yapmamız gerekiyor ikematgahımızın olmadığı bir muhtardan alabilirmiyiz bu belgeyi veya muhtarı nereye şikayet edebiliriz.

    • adf diyor ki:

      Sayın Mustafa Başar
      Muhtarı Valiliğe veya CİMER e şikayet edebilirsiniz. Sitemizdeki Sahiplik belgesi ile ilgili bakanlık yazısı var. İncelemenizi ve şartları taşıyıp taşımadığınızı kontrol edebilirsiniz
      Saygılarımızla

  16. Emre Bozkurt diyor ki:

    2.90 kendi adıma faturalı bot aldım . SuZuki 9.9 motor alacağım ikinci el . Motoru alacağım kişi komşumuz faturası yok aramızda güven sorunuda yok . kayıt vs yaptırmam zorunlu olan durumlarda sadece botumu kayıt yaptıracağız . Motorudamı ? Şimdiden cevap için teşekkür ederim .

    • adf diyor ki:

      Sayın Emre Bozkurt
      Kaydettirmek istediğiniz yeni bot ve motordan CE belgesi aranır. İkinci el bot ve motor daha önce limana kayıtlı ise CE belgesi aranmadan limanda devir işlemi yapılır. Limanda kaydı olmayan motoru ikinci el almak istiyorsanız faturası yoksa noterden satış yaptırabilirsiniz ancak CE belgesi yoksa kaydetmezler müşkül durumda kalmamak için kayıt yaptıracağınız liman başkanlığı ile görüşmeniz yararlı olur.
      Saygılarımızla

    • adf diyor ki:

      Sayın Emrullah Kayacan
      Tekne satış işlemleri Liman Başkanlıkları tarafından yapılmaktadır. Bağlama Kütüğü Ruhsatınızın Liman Başakanlığı’da kaydı vardır.
      Ruhsatınızı aldığınız Liman Başkanlığı Bağlama Kütüğü servisi ile görüşmenizi öneririz.
      Saygılarımızla

      • Taha Çakır diyor ki:

        Merhaba. Sorulan tüm sorulara cevap verirken göstermiş olduğunuz alaka için teşekkür ederim. 4,50m boyu ve 9,9hp motoru olan bir sandal almayı planlıyorum. Satıcı, ruhsatname ve evrak olmadığını, ama 2016’da kendisi satın aldığında liman kaydı yaptırdığını söylüyor. Bu liman kaydı liman başkanlığında mı devredilmek durumundadır, yoksa kendi aramızda düzenleyeceğimiz satış sözleşmesi ile devir işlemini gerçekleştirebilir miyiz? Bir de satıcıda liman kaydına ilişkin evrak bulunmuyor. Bu durumda satış sözleşmesini denizde yanımda bulundurmam kafi midir?
        Saygılarımla.

        • adf diyor ki:

          Sayın İlgili
          Daha önce liman kaydı yapılmışsa ruhsatı kayıp bile olsa liman başkanlığında dosyası mevcuttur talep halinde bulurlar. Liman kaydı olan bir teknenin satışı tarafların birlikte müracaatı ile sadece liman başkanlığında yapılır. Satışla birlikte size yeni ruhsat verilir. Denize çıktığınızda ruhsatınızın yanınızda olması gerekir. Başka tür satış işlemi ile adınıza ruhsat çıkartamazsınız.
          Saygılarımızla

    • adf diyor ki:

      Sayın Emrullah Kayacan
      Tekne satış işlemleri Liman Başkanlıkları tarafından yapılmaktadır. Bağlama Kütüğü Ruhsatınızın Liman Başakanlığı’da kaydı vardır.
      Ruhsatınızı aldığınız Liman Başkanlığı Bağlama Kütüğü servisi ile görüşmenizi öneririz.
      Saygılarımızla

  17. Musa diyor ki:

    Zonguldak tan tekne alacaz İstanbul’da Kullanabilmemiz için neler gerekiyor. Hiç bilgim yok ilk kez tekne alacaz. Nelere dikkat etmemiz gerek. Masraflar nedir. Müşteri alabilecez mi tekneye. Bizi aydınlatır mısınız lütfen

    • adf diyor ki:

      Sayın İlgili
      Teknenizi herhangi bir Liman Başkanlığında Bağlama Kütüğüne kayıt ettirmeniz ve Bağlama Kütüğü ruhsatnamesi almanız gerekmektedir.
      Liman Başkanlıklarında yapacağınız alım satım işlemleri sırasında tekne boyutuna göre bir defaya mahsus harç alınır.
      Her yıl Bağlama Kütüğü ruhsatınızı Liman Başkanlıkları tarafından ücretsiz olarak vize edebilirsiniz.
      Saygılarımızla

  18. hüseyin acar diyor ki:

    Selamlar. 2. el bir şişme bot ve motor aldık. 3,60 boyun 6hp motorlu
    Bu bota bağlama kütüğü için başvuru yaptığımızda bizi kovmadıkları kaldı. Fatura bot sahibinin adına olduğu için biz bağlama kütüğü için işlem yapamıyormuşuz. ” Sana daha fazla bilgi vermem sen botun sahibi değilsin sahibi gelsin buraya” dendi. Azarlayarak.
    Şİmdi biz bot için bağlama kütüğü işlemlerini nasıl yapmalıyız. Sahibini bulalmıyoruz.

    • adf diyor ki:

      Sayın Hüseyin Acar
      Botun sahibi olduğunuzu ispat edecek belgeleri Liman Başkanlığına ibraz etmeniz gerekmektedir.
      (fatura, noter senedi veya sahiplik belgesi) bunlar olmadığı takdirde problemi çözemezsiniz.
      Sahiplik belgesinin sizin durumunuza uyup uymadığını sitemizdeki Sahiplik Belgesi yazımızı inceleyerek anlayabilirsiniz.
      Saygılarımızla

  19. Selçuk SARI diyor ki:

    Bir gezi teknesi alacağım. Taşıyacağı yük değildir. 4 – 5 kişi için eğlence ve tanıma amaçlıdır. Ulaşmak istediğim yer ile çıkış noktası arası yaklaşık 8 mil açık deniz. Alacağım motorlu fiber teknenin minimum boyu veya tekne özellikleri hakkında bir tablo aradım, bulamadım. Böyle bir tekne boyu – katedebileceği maksimum açık deniz mesafesi hakkında bir tablo var mıdır? Varsa bulabileceğim yer hakkında yardımcı olabilir misiniz? Tekne tipine karar verebilmek için bu bilgiye ihtiyaç var.

    • adf diyor ki:

      Sayın Selçuk Sarı
      Böyle bir tablo bulsanız bile yeterince güvenilir olamaz sadece fikir verebilir. Bir teknenin katedeceği yol veya açılabileceği deniz ile boyu arasında bağlantı yok. Öyle olsaydı insanlar çok küçük teknelerle dünyayı dolaşamazdı. Almayı düşündüğünüz teknenin kataloğundan ya da satıcısından insan taşıma kapasitesi, maksimum motor gücü, hızı, birim zamanda tüketeceği yakıt gibi bilgileri öğrenebilirsiniz.
      Saygılarımızla

    • adf diyor ki:

      Sayın Tamer Akbaş
      Teknenizin bulunduğu / kullanacağınız yere en yakın liman başkanlığına müracaat etmeniz uygundur. Ekte Sahiplik belgesini inceleyip şartları taşıyıp taşımadığınızı kontrol ediniz
      Saygılarımızla

  20. Taylan diyor ki:

    İyi günler.Plakası olmayan,bağlama kütüğü ve liman başkanlığına kaydı vs evrakları tam olan 9 luk pancar motorlu 5 metrelik amatör tekne almak istiyorum olta ve sırtı çekme amaçlı.fakat benim üzerimde icra var,sahil güvenlik kontrollerinde tekneye el koyma gibi bir durum olur mu ?

  21. Suat diyor ki:

    Merhaba
    benim sorum 1991 beri uzunluğu 5.89 m. eni 2.25 m. olan sürat teknesi var hic bir yerde kayıdı yok ve olan evraklar da kayip bulamadim . bu yeni aftan yararlanabilirmiyim ve nerden bas vurmam lazim? tekne arızalı Ankarada duruyor. buna her hangi bir liman başkanlığından ruhsat çıkarabilirmiyim, ve sahiplik belgesi için nereye baş vuruluyor.
    Teşşekürlerç

  22. Hüseyin Necati Alparslan diyor ki:

    Sayın yetkili
    Sahiplik belgesi ile liman kaydı yapılması ile ilgili olarak tarafınızca 29.03.2019 tarihinde yayınlanan talimatın uygulama olasılığı çok düşük kalmaktadır.
    Şöyle ki;
    30.06.2009 tarihinden önce alınmış, fatura ve diğer evrakı bulunmayan teknenin, alındığı günden bu güne kadar, sahipliğinin bu günkü muhtar ve heyeti tarafından onaylanması ancak o tarihten bu güne aynı muhtar ve heyetinin devamıyla mümkündür. Aksi halde yeni seçilen muhtarların bu belgeyi imzalaması mümkün değildir.
    Bu konuda çözümsüz kalan kişi ve kişiler olarak ilgili talimatınızın revize edilerek, şahit (şahitler) tarafından imzalanan bir beyanname esasına dönüştürülmesini talep etmekteyim
    Saygılarımla

    • adf diyor ki:

      Sayın Hüseyin Necati Alparslan
      Sahiplik belgesi talimatı Ulaştırma Bakanlığı tarafından düzenlenebilir. Bizim değişiklik yapmamız söz konusu değildir.
      Önerdiğiniz şahitlik konusu ve diğer konular geçmişte çeşitli platformlarda bakanlık temsilcileri ile paylaşılmıştır.
      Saygılarımızla

  23. ömer atalay diyor ki:

    merhaba,
    3,20 bot ve 5 beygir motor yeni aldım ben üçüncü sahibiyim. her ikisinde faturası var ce belgesi yok 2013 model fatura ilk sahibinin üzerine ancak ulaşamıyoruz.kayıt yaptırmam gerekiyor sanırım nasıl bir yol izlemek gerekiyor.

    • adf diyor ki:

      Sayın Ömer Atalay
      Bakanlığın sahiplik belgesi talimatı sitemizde yayınlanmıştır.. Sahiplik belgesi ile kaydınızı yaptırabileceğinizi düşünüyoruz.
      En yakın liman başkanlığına müracaat etmenizi öneririz sizlere yardımcı olacaklardır
      Saygılarımızla

    • adf diyor ki:

      Sayın Emrah Aydın
      Sahiplik Belgesi ile tek başına motor kayıt kabul etmezler.Eski motorunuzu tamir ettirebilirsiniz yada Liman Başkanlığı ile görüşerek CE belgeli yeni motorunuzu bağlam kütüğüne kayıt ettirebilirsiniz
      Öncelikle liman başkanlığı ile görüşmeniz faydalı olur.
      Saygılarımla.

  24. Gürsel KOÇ diyor ki:

    İYİ GÜNLER
    2019 AĞUSTOS AYINDA “ADB” Mİ ALDIM …
    ALDIĞIMIZ BELGENİN E DEVLETTE KAYDINI GÖREBİLECEĞİMİZ SÖYLENMİŞTİ FAKAT BİR TÜRLÜ GÖRÜNTÜLEYEMİYORUM …
    NEREDEN SORGULAMAM GEREKİYOR …???
    YARDIMCI OLURSANIZ SEVİNİRİM, TEŞEKKÜRLER

  25. Ömer Tas diyor ki:

    Merhaba
    Evraksiz olan tekne me evrak çıkarıp satmak istiyorum. Duyduğuma göre evrak çıkardıktan 5 yıl sonra satış yapilabiliniyormus. Bu doğru mu . Yoksa evrak çıkardıktan sonra istediğimiz zaman satılabilir mi

  26. süleyman ugur diyor ki:

    4,50 BOYUNDA 9,9 BEYGİR GÜCÜNDE ÖZEL GEZİ TEKNESİ ruhsatlı teknemde yasalara göre amatör denizci belgesi istenmemekte.
    fakat sahil güvenlik ekipleri amatör denizci belgesi istemekte ısrarla.
    acaba gerek varmıdır,
    saygılar

    • adf diyor ki:

      Sayın Süleyman Uğur
      Konu ile ilgili yönetmelik aşağıdadır.
      Yönetmeliğin 7 /5 maddesi gereği 10 beygir gücünden az olan teknelerde amatör denizci belgesi aranmadığı belirtilmiştir
      Çok sık karşılaşılan bir sorundur.
      Saygılarımızla

      İKİNCİ BÖLÜM

      Özel Teknelerin Ölçülmesi, Belgelendirilmesi, Kaydı, Terkini ve Donatımı

      Özel teknelerin ölçülmesi ve kaydı

      MADDE 5 – (Mülga:RG-13/9/2009-27348)

      Özel teknelerin belgelendirilmesi, belgenin yenilenmesi ve kaydın terkini

      MADDE 6 – (Mülga:RG-13/9/2009-27348)

      Özel teknelerin donatımı ve seyri

      MADDE 7 – (1) (Değişik:RG-13/9/2009-27348) Bağlama kütüğü ruhsatnamesinin seyir esnasında teknede bulundurulması ve denetimlerde ibrazı zorunludur.

      (2) (Mülga:RG-13/9/2009-27348)

      (3) Özel tekneler, bölge, mesafe ve zaman sınırı olmaksızın, en az ADB veya gemici ve üstü yeterlik belgesi sahibi bir kişinin sevk ve idaresinde seyreder. Ancak, 16 yaşından küçük ADB sahibi kişiler, boyu 7 metreden, sürati saatte 7 deniz milinden fazla olan özel tekneleri sevk ve idare edemezler.

      (4) Özel tekneler, çıkarılacak Tebliğde şekli belirtilen yetki yazısı ile, sahipleri tarafından başkalarına geçici olarak verilebilir. Dernek veya vakıflara ait özel tekneler ancak üye ve sporcuları tarafından yetki yazısı ile kullanılabilir.

      (5) (Değişik:R.G.2/10/2009-27364) Motoru on beygir gücünden az özel tekneleri, sadece kürekle yürütülen motorsuz tekneleri, kanolar/kayaklar ile ulusal ve uluslararası yarış sınıfı (kürek sporu tekneleri ile Optimist, Laser, Fin, 420, 470, Pirat, Dragon, Wind Surf gibi yelken sporu tekneleri) spor amaçlı tekneleri kullananlarda ADB aranmaz.

      (6) Özel tekneler çıkarılacak Tebliğ ile belirlenen asgari emniyet teçhizatı ve deniz kirliliğini önleyici teçhizat listesine göre donatılır.

      (7) Özel teknelerde seyirde en çok 12 kişi bulunur.

    • adf diyor ki:

      Sayın İlgili
      En yakın liman başkanlığından istenen belgeler ve kayıt masrafları için bilgi alabilirsiniz. Tekne boyuna göre yatıracağınız harç değişir.
      Teknenizi bağlayacağınız barınak/marina ücretleri boya ve yerine göre değişir.
      Saygılarımızla

    • adf diyor ki:

      Sayın İlgili
      Sahiplik belgesi tekne olmak şartıyla varsa motoru da kapsar. Teknenin Motoru yoksa sadece teknenize sahiplik belgesi çıkartabilirsiniz ancak sadece motorunuz varsa ona sahiplik belgesi çıkartamazsınız.
      Saygılarımızla

  27. Mustafa diyor ki:

    Merhaba ,
    Benim 4.65 metre motorsuz,evraksız bir teknem var .Sıfır faturalı motor alıp sahiplik belgesi çıkartabilir miyim.Bu durumda sıfır almış olduğum motoru da mı satamıyorum? Ve ya tekneye motorsuz olarak sahiplik belgesi çıkartsam sonradan motoru işletebilir miyim? Bilgilendirirseniz sevinirim..

    • adf diyor ki:

      Sayın İlgili
      Sitemizde yayınlanan Sahiplik Belgesi ile tekne kaydı yazımızdaki evrakları hazırlayarak 31.122019 tyarihine kadar Liman Başkanlıkları Bağlama Kütüğü servislerine başvurabilirsiniz?
      Saygılarımızla

  28. Arda kalka diyor ki:

    4 metre sürat teknesi alacağım 30 hp motoru var
    Ama hiç bir belgesi yoktur motor seri nosu tekne seri nosu vardır ne yapmam gerekiyor .
    Ne gibi belgeleri çıkarmam yada aftan yararlanma şansım varmıdır herkes bir şeyler söylüyor..

    • adf diyor ki:

      Sayın Arda Kalka
      Teknenizi bağlama kütüğüne kayıt için sahiplik belgesi edinerek kayıt işlemleriniz yaptırabilir siniz.
      Sitemizde yayınlanan sahiplik belgesi ile tekne kaydı yazımızda sahiplik belgesi ile tekne kaydı nasıl yapılacağı paylaşılmıştır.
      31/12/2019 tarihine kadar sahiplik belgesi ile bağlama kütüğü kaydınızı yaptırabilirsiniz.
      Saygılarımızla

    • adf diyor ki:

      BAĞLAMA KÜTÜĞÜ UYGULAMA YÖNETMELİĞİ
      ………………
      …………………..
      Bağlama kütüğüne kaydedilecek gemi, deniz ve içsu araçları
      MADDE 9 – (1) Bağlama kütüğüne;
      a) 18 gros tonilatonun altında ve 2,5 metre ve üzerindeki; Milli Gemi Siciline veya Türk Uluslararası Gemi Siciline tescil edilmemiş ticari gemi, deniz ve içsu araçları,
      b) Boyu 2,5 metre ve üzerindeki özel kullanıma mahsus gemi, deniz ve içsu araçları,
      zorunlu olarak kaydedilir.
      (2) Bağlama kütüğüne;
      a) 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun bayrak çekme hükümlerine bağlı olmaksızın; yabancı uyruklu olup oturma izni bulunan gerçek kişilere ait özel kullanıma mahsus gemi, deniz ve içsu araçları,
      b) Devlete ait olup temel kamu hizmetlerinde kullanılan gemi, deniz ve içsu araçları,
      c) 2,5 metrenin altındaki ticari ve özel gemi, deniz ve içsu araçları,
      ç) Gençlik ve Spor Bakanlığınca tescil edilmiş spor kulübü ve federasyonların envanterinde kayıtlı olup da münhasıran spor faaliyetleri için kullanılan gemi, deniz ve içsu araçları,
      talep olması hâlinde kayıt edilir.
      (3) İkinci fıkranın (ç) bendinde belirtilen gemilerin kaydına ilişkin usul ve esaslar Bakanlık tarafından belirlenir.

      YUKARIDAKİ YÖNETMELİĞE GÖRE DENİZ ARACINIZIN KAYDI; boyu nedeniyle söz konusu olabilir bulunduğunuz yerdeki liman başkanlığına danışmanızda fayda var.

  29. Gökhan Harova diyor ki:

    Sahiplik belgesi olarak yayınladığınız belge eskidir. Yani 2011 yılına aittir. Bu belgeyle giderseniz işlem yapamazsınız. Belge revize edilmiş, şahit kısımları kaldırılmış olup yerine muhtar azaları imza atmaktadır. Ayrıca 5 metreye kadar 144 tl harç ödeniyor. Daha büyük tekneler için boyuna göre 2000 küsür tl ye kadar ödeme var. Ayrıca bir taahhütname, isim kaydı yapılan bir internet sitesinden kayıt, bu isimle 3 cepheden çekilmiş fotoğraflar isteniyor. Başvurunuz üzerine bir görevli gelip tekneyi ve motoru görüyor.

    • adf diyor ki:

      Sayın Hakan Harova
      Sitemizde sahiplik belgesi ile ilgili duyuru tarih sırasına göre iki tanedir. Birincisi sizin bahsettiğiniz 2011 yılına ait olup ikincisi 2019 yılına aittir. Burada yayınlanan belgeler bilgi vermek amaçlı olup ayrıntılar uygulama makamlarından öğrenilebilir.
      Saygılarımızla

    • adf diyor ki:

      Sayın Remzi Yılmaz
      Teknenizi sahiplik belgesi edinerek bağlama kütüğü kaydı yaptırabilir diniz. Bu af 31 12 2019 tarihide sona eriyor.
      Yeni yılda uzatma olursa sitemizden duyuru yapılacaktır. Konu ile ilgili gelişmeleri sitemizden takip edebilir siniz?
      Saygılarımızla

  30. Ishak diyor ki:

    Selamün aleyküm ben artvin de ikamet etmekteyim bizim buralar etrafı baraj dolu olduğundan kendi imkanlarımızla el emeği ahşap bir balıkçı kayığı yaptık.bh kayığı çoruh nehrinde gezdirmek için özel bir belge evrak almamız gerekiyor mu gerekiyorsa nasil bir yol izlemeliyiz.fikir verirseniz çok sevinirim şimdiden teşekkür ederim…

    • adf diyor ki:

      Sayın İlgili
      En yakın liman başkanlığına veya belediyeye müracaat etmenizi öneririz. Bağlama kütüğü yönetmeliğinin ilgili maddesi aşağıdadır
      Bağlama kütüğüne kaydedilecek gemi, deniz ve iç su araçları
      MADDE 9 – (1) Bağlama kütüğüne;
      a) 18 gros tonilatonun altında ve 2,5 metre ve üzerindeki; Milli Gemi Siciline veya Türk Uluslararası Gemi Siciline tescil edilmemiş ticari gemi, deniz ve içsu araçları,
      b) Boyu 2,5 metre ve üzerindeki özel kullanıma mahsus gemi, deniz ve içsu araçları,
      zorunlu olarak kaydedilir

    • adf diyor ki:

      Sayın İlgili
      ADB belgesi teknenin motor gcüne bağlıdır. Teknenizin motoru 9.90 HP üzerinde ise Amatör Denizci belgesi bulundurma zorunluluğunuz vardır. Boyu 2,50 metreyi geçen
      teknelerin Bağlama Kütüğü kaydı yapılması zorunludur.
      Saygılarımızla

  31. ismail diyor ki:

    merhaba sahiplik belgemiz olmasına rağmen liman başkanlığından belge alamıyoruz. mühendisler odasından motor tespiti istiyorlar. mühendisler odasıda tespit için 3000 tl istiyor ki tekneyi satsak o para etmez. ne yapabiliriz?

  32. Gökhan diyor ki:

    Merhaba, Mevcutta 13 hp. içten takma motorlu 4,20 liman kayıtlı teknem var. Tekneme 9.8 hp 2 zamanlı bir 2 nci el dıştan takma motoru noter satışı ile almak istiyorum. Artık 2 zamanlı motorların liman kaydı yapılamadığını da biliyorum.
    Adıma düzenlenmiş olan noter satış belgesini seyir halinde yanımda bulundumak suretiyle teknemde kullanmam mümkünmüdür? Sahil güvenlik ile problem yaşarmıyım?

  33. Berk diyor ki:

    İyi günler. Yaz için 3 metre şişme bot 5 hp motor almak istiyorum liman kaydı için gerekli olan galba ce belgesi ile faturaları ama benim sıkıntım : Bu botu kullanmak için amatör denizcilik belgesi ile mavi kart almak zorundamıyım teşekkürler

    • adf diyor ki:

      Sayın İlgili
      İlgili yönetmelik maddeleri aşağıdadır.
      (5) (Değişik:R.G.2/10/2009-27364) Motoru on beygir gücünden az özel tekneleri, sadece kürekle yürütülen motorsuz tekneleri, kanolar/kayaklar ile ulusal ve uluslararası yarış sınıfı (kürek sporu tekneleri ile Optimist, Laser, Fin, 420, 470, Pirat, Dragon, Wind Surf gibi yelken sporu tekneleri) spor amaçlı tekneleri kullananlarda ADB aranmaz.

      Mevcut mevzuata göre teknenize mavi kart almanız gerekir. Tank kapasitenize göre atıklarınızı işlettiğiniz sürece ceza almazsınız. Teknenizde tuvalet, duş mutfak yoksa bile mavi kart diğer atıklar için ( örneğin motor yağı değişimi gibi ) çıkartmanız gerekir. Mavi kart konusundaki çelişkiler ve aksaklıklarla ilgili sitemizde yayınladığımız bir rapor var. Federasyonumuz bu raporu ilgili bakanlıklara iletti ve her platformda amatör denizcilerin sıkıntısını dile getirmektedir.
      Saygılarımızla

    • adf diyor ki:

      Sayın İlgili
      Liman Başkanlığı Bağlama kütüğü servislerinde fatura ve ilgili belgelerin adınıza olmasını istiyorlar
      İstanbul için bilgi alabileceğiniz iletişim 0212 249 21 97 bağlama kütüğü servisidir.
      Saygılarımızla

  34. Emre diyor ki:

    Merhaba bizde 3m şişme botumuz ve motorumuzu aftan yararlanarak kaydettirdik fakat bot çok eski olduğu için devamlı sorun çıkarıyor yama tutmuyor gidip bot yerine fiber bir tekne alsak motoru yeni tekne üzerine geçirebilir miyiz sahiplik belgesi ile yeni teknenin sahibi aynı kişi olacak yada bu mümkün değilse tekneyi ayrıca motorsuz kaydettirip 2 ruhsatıda yanımızda taşısak sorun yaşar mıyız.
    Teşekkürler

    • adf diyor ki:

      Sayın ilgili
      Sahiplik belgesi ile edinilen teknelerin ana unsurlarında 5 yıl boyunca (Tekne, Motor gibi) yıpranma tamirleri haricinde değişiklik yapılmasına müsaade edilmiyor.
      Liman başkanlıklarının ayrıntılar hususunda farklı yorumları olabilir, teknenizin kayıtlı olduğu liman başkanlığına danışmanızda fayda var.
      Gizlice yapacağınız değişiklikler tespit edildiğinde tekneniz bağlanabilir.
      Saygılarımızla

  35. burak ateş diyor ki:

    merhaba elimde 249 cm boyunda bir fiber teknem olduğunu varsayalım. ve tırpan motorundan yaptığım deniz motorum var . bunun için liman kaydı adb gibi şeyler gereklimi ? bu arada motorumun gücü max 2.5 hp

    • adf diyor ki:

      Sayın Burak Ateş
      BAĞLAMA KÜTÜĞÜ UYGULAMA YÖNETMELİĞİ ….. Bağlama kütüğüne kaydedilecek gemi, deniz ve iç su araçları MADDE 9 – (1) Bağlama kütüğüne;
      a) 18 gros tonilatonun altında ve 2,5 metre ve üzerindeki; Milli Gemi Siciline veya Türk Uluslararası Gemi Siciline tescil edilmemiş ticari gemi, deniz ve iç su araçları,

      b) Boyu 2,5 metre ve üzerindeki özel kullanıma mahsus gemi, deniz ve iç su araçları, zorunlu olarak kaydedilir.

      ÖZEL TEKNELERİN DONATIMI VE KULLANACAK KİŞİLERİN YETERLİKLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK …… MADDE 7 /(5) (Değişik:R.G.2/10/2009-27364) Motoru on beygir gücünden az özel tekneleri, sadece kürekle yürütülen motorsuz tekneleri, …. kullananlarda ADB aranmaz.
      Saygılarımızla

  36. Ibrahim hilmi kilincaslan diyor ki:

    Beysehir gölünde tekne ile balıkcilik yapıyorum butün evraklarım tmm sarı belge yeşil ruhsat ehliyet gibi iç sularda avlanmaya gerekli olan butun belgeler ben denizde yapmak istiyorum bu işi ne yapman gerekli tekne ve diger belgelerimin hangisi geçerli yada değil

    • adf diyor ki:

      Sayın ilgili
      BAĞLAMA KÜTÜĞÜ UYGULAMA YÖNETMELİĞİ ….. Bağlama kütüğüne kaydedilecek gemi, deniz ve iç su araçları MADDE 9 – (1) Bağlama kütüğüne;
      a) 18 gros tonilatonun altında ve 2,5 metre ve üzerindeki; Milli Gemi Siciline veya Türk Uluslararası Gemi Siciline tescil edilmemiş ticari gemi, deniz ve iç su araçları,

      b) Boyu 2,5 metre ve üzerindeki özel kullanıma mahsus gemi, deniz ve iç su araçları, zorunlu olarak kaydedilir.

      ÖZEL TEKNELERİN DONATIMI VE KULLANACAK KİŞİLERİN YETERLİKLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK …… MADDE 7 /(5) (Değişik:R.G.2/10/2009-27364) Motoru on beygir gücünden az özel tekneleri, sadece kürekle yürütülen motorsuz tekneleri, …. kullananlarda ADB aranmaz.
      Saygılarımızla

  37. Oktay Yunus diyor ki:

    merhaba, oncelikle her soruyu vakit ayirip cevapladiginiz icin tesekkur ederim.
    faturali sifir bir bot aliyorum 3.55 m, adb m var, biraz hizli olmasi ve tasinma kolayligi nedeniyle 2 zamanli 15 hp bir motor takmak istiyorum, ikinci el 2 zamanli motorun liman kaydi ile ilgili bir kisit var midir ? ikinci el ancak fatura kesilebiliyor, iyi calismalar dilerim

    • adf diyor ki:

      Daha önce bağlama kütüğüne kaydedilmemiş bir deniz aracını satın alırken öncelikle tekne ve motorunun faturalı ve CE belgeli olmasına dikkat ediniz.
      Sayın Oktay Yunus
      Daha önce bağlama kütüğüne kayıtlı teknelerin üzerinde bulunan iki zamanlı motorların tekne değişikliği olmadığı sürece kullanımı ile ilgili kısıtlama
      olmamakla birlikte iki zamanlı motorların ithali, dağıtımı, pazarlama ve satışında kısıtlama vardır.

      İki zamanlı motoru satın almadan önce kayıt yaptıracağınız liman başkanlığına özelliklerini
      bildirerek görüş almanızda fayda var.

      Saygılarımızla

  38. Muhammed diyor ki:

    Merhabalar
    Teknem var ama ruhsatı yok aftan haberim yoktu teknemde uzun süredir kullanılmıyor bu yaz suya indirmeyi düşünüyorum lakin ruhsatı nasıl alabilirim 10 metre bir tekne nasıl yardımcı olabilirsiniz

  39. Muhammed diyor ki:

    Merhabalar
    Teknem var ama ruhsatı yok aftan haberim yoktu teknemde uzun süredir kullanılmıyor bu yaz suya indirmeyi düşünüyorum lakin ruhsatı nasıl alabilirim 10 metre bir tekne nasıl yardımcı olabilirsiniz

  40. Orhan Özkan diyor ki:

    Merhaba;
    4,80 tekne alıyorum, adb belgem var. Tekne motor fatura ve CE belgeleri olacak. bağlama kütüğü kaydı ile ilgili istenen diğer belgeler ve prosedür hakkında güncel bilgileri paylaşabilirmisiniz. İnternetteki bilgiler kafakarıştırıcı.
    Teşekkürler

    • adf diyor ki:

      Sayın Ercan Çelik
      Tekne ve motor aynı bağlama kütüğünde aynı ruhsata işlenecektir. Aldığınız tekne ve motorun CE belgeli olması gerekir. Uygulama farklılıkları için kayıt yaptıracağınız liman başkanlığından bilgi almanızda yarar var.
      Saygılarımızla

  41. Görkem yüksel diyor ki:

    Merhaba ben 9 metre filika aldım faturası mevcut bu faturayla limana kayıt ettirip ve gerekli belgeleri çıkartabilir miyim ? Ayrıyetten bunu tadilata sokup ticari ye döndürmek istiyorum gerekli belgeler ve şartlar nelerdir bilgilendirirseniz çok sevinirim mailinizi ve cevabınızı bekliyorum teşekkürler

    • adf diyor ki:

      Sayın İlgili
      Amatör Denizci Belgesini aldığınız Liman Başkanlığı’na yazılı başvuruda bulunmanız, dilekçenize; a)2 adet renkli vesikalık resim, b)N. Cüzdanı fotokopisi, c)ADB örneği veya tarih ve numarasını işlemeniz, d)Vergi Tahsil Belgesi eklemeniz gerekir.(Vergi Tahsil Belgesi için, http://www.ödemeler.udhb.gov.tr internet adresinden başlanarak C kodu oluşturulduktan sonra, Türkiye Halk Bankası şubelerinden birisinde, e-devlet uygulaması kapsamında 2020 yılı verilerine göre 48,60 TL belge harcı yatırılacaktır.
      Saygılarımızla

      • adf diyor ki:

        Satın aldığınız sıfır tekneyi istediğiniz zaman satabilirsiniz. Eğer kendiniz tekne imalatı yapacaksanız imalata başlamadan limandan izin almanız ve onların denetiminde yapmanız gerekecektir ve bu teknenin satışına beş sene müsaade etmezler. Yetkili bir imalatçı ya da tersanenin size sattığı tekne de sınırlama yok. İkinci el tekne alacaksanız mutlaka liman kaydı olanı alın. Liman kaydı olmayan teknelerden CE belgesi ve fatura ararlar aksi takdirde kayıt yaptıramazsınız.

  42. Erhan Ölmez diyor ki:

    Merhaba öncelikle her soruyu cevapladiginiz için teşekkürler
    2. El 4,50 bir tekne alicam ancak teknenin belgeleri / liman kaydı / faturası falan yok
    Böyle bir tekneyi alipta liman kaydı yaptiramazsam çok kötü olur benim için ADB belgem mevcut ancak liman kaydı için nasıl bir yol izlemem gerekir evrakları eksik bir tekne için yapılacak birşey varmıdır belge affı yada faklı bir imkan
    Teşekkürler iyi günler

  43. Bilal ŞEVİK diyor ki:

    Selamlar,
    Yeşil ruhsatlı balıkçı teknesi satın almak istiyorum, Şehir dışındaki herhangi bir limana kayıtlı tekneyi satın aldığım zaman başka limana bağlamak ile ilgili nasıl bir yok izleniyor. Teşekkürler iyi günler.

    • adf diyor ki:

      Sayın Bilal Yüce

      ÖZEL TEKNELERİN DONATIMI VE KULLANACAK KİŞİLERİN YETERLİKLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK …… MADDE 7 /(5) (Değişik:R.G.2/10/2009-27364) Motoru on beygir gücünden az özel tekneleri, sadece kürekle yürütülen motorsuz tekneleri, …. kullananlarda ADB aranmaz.
      Saygılarımızla

    • adf diyor ki:

      Sayın ilgili
      BAĞLAMA KÜTÜĞÜ UYGULAMA YÖNETMELİĞİ ….. Bağlama kütüğüne kaydedilecek gemi, deniz ve iç su araçları MADDE 9 – (1) Bağlama kütüğüne;
      a) 18 gros tonilatonun altında ve 2,5 metre ve üzerindeki; Milli Gemi Siciline veya Türk Uluslararası Gemi Siciline tescil edilmemiş ticari gemi, deniz ve iç su araçları,

      b) Boyu 2,5 metre ve üzerindeki özel kullanıma mahsus gemi, deniz ve iç su araçları, zorunlu olarak kaydedilir.
      Saygılarımızla

    • adf diyor ki:

      Sayın İlgili Amatör Denizci Belgesi almak için herhangi bir süre sınırlaması yok. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı WEB sayfasından kayıt işlemlerinizi tamamlayarak açılacak sınava girebilir siniz?
      Saygılarımızla

    • adf diyor ki:

      Sayın İlgili
      Gezi Tenezzüh teknesinden kastınız Ticari tekne ise Ticari tekneyi Özel tekneye çevirebilirsiniz. 5 yıl ticari çalışmış olma, CE belgesi gibi ayrıntılar için liman başkanlığı ile görüşmeniz gerekir.
      Saygılarımızla

  44. Burak diyor ki:

    Merhaba, 2019 un sonuna doğru teknemin kayıtlı motoru çalındı ve motor bulunamadı hala. Yeni bir motor alacağım ama evrağı yok. Tekneme bir şekilde kayıt ettiremez miyim? Ayrıca şuan evrağı olmayan hiçbir motor kullanılamayacak mı? Çok da doğru gelmiyor açıkcası bana. Eğer motor ile ilgili kayıp, hırsızlık vs sıkıntısı yoksa neden kullanımına izin verilmiyor? Zaten seri numarası vs görülüyor. Açıkcası bir mantık bulamıyorum. Bir şekilde liman müdürlüklerinden bir çözüm sağlanamaz mı? Sonuçta motorum çalındı mağdur oldum.

  45. Davut uğur ada diyor ki:

    Babamın eskiden yaptırdığı ve evin önünde duran bir fiber teknemiz var 3.70 ölçüsü motor ve tekne faturaları yok kaybolmuş ve kayıt zamanını kaçırmışım nasıl bir yol izlemem gerekiyor tekneyi kullanmak istiyorum

      • Metin diyor ki:

        Sayin admin tekrar merhaba,
        3.70 botum ve motorumun baglama kutugunu almak icin izmir liman baskanligina basvuruda bulundum.faturalarimi ve ce belgelerimi gosterdim. Belgelerin eksik oldugunu bot icin ve motor icin ingilizce ve turkce kullanma kilavuzu ( icinde ce belgesi olacakmis ) istediler. Benim bu belgeleri bulmam mumkun degil ikisi icinde aldigim firmayla gorustum temin edemiyorum. Bu belgeleri acaba tum liman mud. Istermi? Yada baska bir cozum bulabilirmiyim.
        Saygilarimla.

  46. Sinan diyor ki:

    İzmirde ikamet ediyorum Ekim 2019 da Orduya gidip Fatsa limanına kayıtlı bir tekne aldım.Satış üzerime oldu evrakım var. Alırken Teknenin de ismini değiştirmek için dilekçe doldurdum fakat bağlama ruhsatı verilmedi isim değişikliği sebebi ile…evrakların 3 ayda İzmir Liman Başkanlığına geleceği söylendi bekledim evraklar gelmedi İzmire, sonrada ben biraz aksattım virüs vs. girdi hep kaldı bu işler…Şuan bağlama ruhsatım yok fakat e-devlette sorguladığımda fatsaya bağlı olduğu tekne adı kütük no vs. bilgiler çıkıyor…Benim merak ettiğim bağlama ruhsatım şuan Fatsa da mı yoksa yenidenmi çıkarmam gerekiyor isim değiştirmezsem ? Benim onu İzmir Liman Başkanlığına transfer etme şansım yok mu ? Ayrıca harç ödemem isteniyor vergi dairesine …İzmir Liman başkanlığı ruhsat olmadığı için isim değiştirmiyor…Ruhsatı ben nasıl alabilirim Orduya gitmeden ? Bunun için belirli bir sürem var mı ? Başından böyle bir olay geçen olduysa yardımcı olabilir misiniz…teşekkürler..

  47. Zafer tükenmez diyor ki:

    Kendime ait liman kayıtlı botum da olan motoru satıyorum bunun için bağlı bulunduğum limandan evraklarımı almam gerekiyormu? Satış işlemi noterdemi oluyor?
    Ve ben İzmir’deyim ve Muğladan başka 2.el bir motor alacağım bunun satışını nasıl alıp tekrar İzmir’de botuma kayıt ettirmem gerekiyor

  48. Saffet diyor ki:

    Merhaba,
    Izmir liman mudurlugunde Faturali ve ce belgeli bot ,motor icin kullanma kilavuzu olmadigindan dolayi kayit yapmadilar. Tum liman mudurluklerinde kullanma kilvuzu istiyorlarmi acaba. Bilgilendirirseniz sevinirim.
    Saygilarimla.

  49. Metin diyor ki:

    Sayin adf,
    Bot ve motorun ayri ayri ce belgeleri var. ikisinide gosterdim. Bana kullanma kilavuzu ve icinde ce belgesi gormek istediklerini soylediler. Bu konuyla ilgili yonetmeligi arastirdim ama herhangi birsey bulamadim. Kullanma kilavuzu olmadan kayit yapilamiyormu acaba?

    • adf diyor ki:

      Bağlama kütüğüne kayıt yaptırmanız gerekir. Alacağınız teknenin bağlama kütüğü kaydı varsa sahibi ile birlikte liman başkanlığına gidip satış işlemini gerçekleştirmeniz gerekir. Ruhsatı sizin adınıza çevirirler.

      Eğer teknenin Bağlama Kütüğü Kaydı yoksa satan kişinin fatura ve CE belgesi düzenlemesi gerekir aksi takdirde kayıt yaptıramazsınız.

  50. Muhammet gozel diyor ki:

    Merhabalar iki 90 boyunda şişme bir bot aldım bunu Liman başkanlığına kayıt ettirmem gerekir mi iki kişilik bir bot ve herhangi bir yere bağlayacağım havasini alip evime goturecegim motoru bile yok herhangi biryere kayit yaptirmam gereklimidir?

    • adf diyor ki:

      yönetmeliğin ilgili maddeleri aşağıdadır
      Resmî Gazete Tarihi: 25.09.2014 Resmî Gazete Sayısı: 29130
      BAĞLAMA KÜTÜĞÜ UYGULAMA YÖNETMELİĞİ
      ……
      ……
      Kayıt zorunluluğu ve yükümlülükler
      MADDE 6 – (1) 9 uncu maddenin birinci fıkrasında belirtilen gemi, deniz ve içsu araçlarının malik veya işletenleri, gemi, deniz ve içsu araçlarını bağlama kütüğüne kayıt ettirmek ve ruhsatname almak zorundadır.
      (2) İlk defa kayıt edilecek veya kayıt değişikliği yapılacak gemi, deniz ve içsu araçları için, iktisap veya kayıt değişikliğini gerektiren işlem tarihinden itibaren bir ay içerisinde yazılı olarak ilgili başkanlığa başvurulur.
      (3) Mâlik veya işleten, gemi, deniz ve içsu aracının boy ölçümü işlemi yapıldıktan sonra istediği bağlama kütüğüne kaydettirebilir.
      ………
      ………
      Bağlama kütüğüne kaydedilecek gemi, deniz ve içsu araçları
      MADDE 9 – (1) Bağlama kütüğüne;
      a) 18 gros tonilatonun altında ve 2,5 metre ve üzerindeki; Milli Gemi Siciline veya Türk Uluslararası Gemi Siciline tescil edilmemiş ticari gemi, deniz ve içsu araçları,
      b) Boyu 2,5 metre ve üzerindeki özel kullanıma mahsus gemi, deniz ve içsu araçları,
      zorunlu olarak kaydedilir.
      (2) Bağlama kütüğüne;
      a) 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun bayrak çekme hükümlerine bağlı olmaksızın; yabancı uyruklu olup oturma izni bulunan gerçek kişilere ait özel kullanıma mahsus gemi, deniz ve içsu araçları,
      b) Devlete ait olup temel kamu hizmetlerinde kullanılan gemi, deniz ve içsu araçları,
      c) 2,5 metrenin altındaki ticari ve özel gemi, deniz ve içsu araçları,
      ç) Gençlik ve Spor Bakanlığınca tescil edilmiş spor kulübü ve federasyonların envanterinde kayıtlı olup da münhasıran spor faaliyetleri için kullanılan gemi, deniz ve içsu araçları,
      talep olması hâlinde kayıt edilir.
      (3) İkinci fıkranın (ç) bendinde belirtilen gemilerin kaydına ilişkin usul ve esaslar Bakanlık tarafından belirl

  51. fikret ışıkdoğu diyor ki:

    ahşap-2017 yapım-5.7-2.1 liman kayıtlı tekne almak istiyorum. tekneyi balıkesir den alıp datça ya getireceğim. hangi belgeler almalıyım. ruhsat harcı ne kadardır. bilgilendirirseniz memnun olurum. selamlar.

    • adf diyor ki:

      Satış işlemi liman başkanlığında yapılıyor. Satış sonrası size yeni Bağlama kütüğü ruhsatı verecekler.
      Teknenizin motoru 10 beygir üzeri ise kullanmak için Amatör Denizci Belgeniz olması gerekiyor. İlgili yönetmelik maddeleri aşağıdadır

      Resmî Gazete Tarihi: 25.09.2014 Resmî Gazete Sayısı: 29130
      BAĞLAMA KÜTÜĞÜ UYGULAMA YÖNETMELİĞİ
      ……
      ……
      Kayıt zorunluluğu ve yükümlülükler
      MADDE 6 – (1) 9 uncu maddenin birinci fıkrasında belirtilen gemi, deniz ve içsu araçlarının malik veya işletenleri, gemi, deniz ve içsu araçlarını bağlama kütüğüne kayıt ettirmek ve ruhsatname almak zorundadır.
      (2) İlk defa kayıt edilecek veya kayıt değişikliği yapılacak gemi, deniz ve içsu araçları için, iktisap veya kayıt değişikliğini gerektiren işlem tarihinden itibaren bir ay içerisinde yazılı olarak ilgili başkanlığa başvurulur.
      (3) Mâlik veya işleten, gemi, deniz ve içsu aracının boy ölçümü işlemi yapıldıktan sonra istediği bağlama kütüğüne kaydettirebilir.
      ………
      ………
      Bağlama kütüğüne kaydedilecek gemi, deniz ve içsu araçları
      MADDE 9 – (1) Bağlama kütüğüne;
      a) 18 gros tonilatonun altında ve 2,5 metre ve üzerindeki; Milli Gemi Siciline veya Türk Uluslararası Gemi Siciline tescil edilmemiş ticari gemi, deniz ve içsu araçları,
      b) Boyu 2,5 metre ve üzerindeki özel kullanıma mahsus gemi, deniz ve içsu araçları,
      zorunlu olarak kaydedilir.
      (2) Bağlama kütüğüne;
      a) 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun bayrak çekme hükümlerine bağlı olmaksızın; yabancı uyruklu olup oturma izni bulunan gerçek kişilere ait özel kullanıma mahsus gemi, deniz ve içsu araçları,
      b) Devlete ait olup temel kamu hizmetlerinde kullanılan gemi, deniz ve içsu araçları,
      c) 2,5 metrenin altındaki ticari ve özel gemi, deniz ve içsu araçları,
      ç) Gençlik ve Spor Bakanlığınca tescil edilmiş spor kulübü ve federasyonların envanterinde kayıtlı olup da münhasıran spor faaliyetleri için kullanılan gemi, deniz ve içsu araçları,
      talep olması hâlinde kayıt edilir.
      (3) İkinci fıkranın (ç) bendinde belirtilen gemilerin kaydına ilişkin usul ve esaslar Bakanlık tarafından belirl

      Resmî Gazete Tarihi: 02.03.2008 Resmî Gazete Sayısı: 26804
      ÖZEL TEKNELERİN DONATIMI VE KULLANACAK KİŞİLERİN YETERLİKLERİ
      HAKKINDA YÖNETMELİK (1)
      ………..
      ………..
      Madde 7 / …..
      (5) (Değişik:R.G.2/10/2009-27364) Motoru on beygir gücünden az özel tekneleri, sadece kürekle yürütülen motorsuz tekneleri, kanolar/kayaklar ile ulusal ve uluslararası yarış sınıfı (kürek sporu tekneleri ile Optimist, Laser, Fin, 420, 470, Pirat, Dragon, Wind Surf gibi yelken sporu tekneleri) spor amaçlı tekneleri kullananlarda ADB aranmaz.

  52. Sinan BAKOĞLU diyor ki:

    İnternet üzerinden faturalı şişme 3,60 -4,00 metre arası bir bot alırsam. 9,9 bg lik bir arkadan takma motoru da internetten faturalı alırsam. Faturalarla liman başkanlığına gitmem yeterli olur mu? Kayıt gerekiyor mu? Gerekmiyorsa adb ile kullanabilir miyim?

    • adf diyor ki:

      2,5 metre üzeri her tekne için kayıt gerekli. Mağaza veya internet önemli değil. Alacağınız teknenin ve motorun faturalı ve CE belgeli olması gerekir.
      Motor ve tekneyi ayrı almak yerine birlikte almanız kayıt esnasında daha avantajlı ayrı alırsanız Motor için Özel Tüketim Vergisi ödemek zorunda kalabilirsiniz.

  53. Tolga Tercan diyor ki:

    Merhaba Ulaştırma Bakanlığının yayınladığı genelgede Sahiplik belgesi ile tekne kayıt yaptırmad af düzenlenmesinde olup 2019 aralık sonuna kadar başvuru yapan malikler , kayıt yaptırdıktan sonra ruhsatnamelerinde”5 yıl satılamaz” şerhi konulmuştur.
    Size danışmam gereken konu ise şudur;
    2019 Aralık ayında kız arkadaşımın babası bu hakka sahip olmuştur, fakat 2020 Haziran ayında kendisi vefat etmiştir.
    Yasal mirasçıları olarak anne ve kız arkadaşım var.Fakat ikiside tekne ile ilgili hiç bir konuya vakıf değillerdir, ki kendileri de limana gidemez.
    Bu 5 yıl satılamaz şerhi , malikin ölümü durumunda yasal mirasçılara geçerken aynen 5 yıl satılamaz şeklinde mi geçeçek ?

    Eğer öyleyse bu tekne 5 yıl içinde harabeye, mekruh bir hale gelecek ve kullanılamayacak.

    Ruhsatın devri, bağlama kütüğünün devri yani tekneyi hak kaybı yaşamamak adına ne yapabiliriz.?

    ”5 yıl satılamaz”ibaresinin kaldırılması hususunda yardımlarınızı arz ederim.?

    Süreç uzadıkça, mağduriyetimiz epeyce artacak çünkü.

    Geri bildiriminizi bekliyorum.
    Saygılarımla,

  54. Özgür diyor ki:

    Merhabalar, sahiplik belgesi af süresini kaçırdım. Şu an hiç bir belge olmadan kullanmam durumunda karşılaşacağım cezai şartlar nelerdir ve tekneme el konulur mu. 2. Sorum sahiplik belgesi affı tekrar çakması için Hangi kurum veya nereye talepte bulunmamız gereklidir.

  55. harun yılmaz diyor ki:

    merhaba ben tekne almak istiyorum 4.50 fiber tekne baglama ruhsatının üzerinde 5 yıl satılamaz yazıyor ben bu tekneyi alırsam noterden alabiliyormuşumn peki alırsam kullanabilirmiyim dernekteki yerime çekmeme izin verirlermi bu konuda beni aydınlatırsanız çok memnun olurum bu konuda herkes farklı birşeyle söylüyor

    • adf diyor ki:

      Bağlama kütüğü kaydı olana bir teknenin satışı sadece liman başkanlığında yapılabilir. Bunun dışındaki alım satım kişilerin arasındadır. Bu tür satışı limana kaydettiremezsiniz. Denetimlerde satış yapıldığı anlaşılırsa tekneniz bağlanabilir. Dernekteki yeriniz konusunda biz bir şey söyleyemeyiz dernek yönetimi ile görüşmeniz gerekir.

  56. Mustafa diyor ki:

    Merhabalar yurtdisindan kabuk olarak 6 metre bir tekne almak istiyorum (motorsuz) liman kaydını nasil yaptirabilirim ? Turkiyedeki bir tekne firmasina fatura kestirip sahiplik belgesi çıkartma imkanım varmı ? Yada 2010 yılından beri yurtdisindayim 2017 öncesi teknenin sahibi olduğuma dair imzalı kağıt satış belgesi getirmem mi gerekiyor ? Teşekurler

    • adf diyor ki:

      Süre dolduğu için artık sahiplik belgesi ile liman kaydı yaptıramazsınız. Yurt dışından sadece sıfır teknelerin ithalatı serbest. Kendinize ait bir tekneyi
      ülkeye sokmak için gümrük girişi yapmanız gerekir. Eğer teknenizi 27.01.2017 tarihinden önce aldığınızı belgelendirebilirseniz Türk bayrağına geçiş yapabilirsiniz. Gümrükleme işlemleri ve mevzuatı oldukça teknik olup bir gümrük müşaviri ile görüşmeniz iyi olur.

  57. Samet AKIN diyor ki:

    Merhaba 4.30 mt uzunluğunda fiber sandal almak istiyorum A’dan Z’ye tüm belgeleri kayıpmış aldığım taktirde tekrar belgelerini çıkarabilir miyiz satışı noterden mi yapmam gerekiyor veya sözleşme ile olabiliyormu herkes farklı bir şeyler söylüyor.

    • adf diyor ki:

      Alacağınız sandal daha önce liman başkanlığına kayıtlı ise belgelerinin kayıp olması sorun değil
      çünkü kayıtlı olduğu liman başkanlığındaki dosyada belge asılları vardır. Liman kaydı olan bir teknenin satışı
      tıpkı tapu işleminde olduğu gibi Alıcı ve satıcının beraberce liman başkanlığına gitmesi halinde gerçekleşir başka yerde yapılmaz.
      Teknenin daha önce liman kaydı yoksa ve CE belgesi de yoksa ikinci el tekne almanızı tavsiye etmeyiz çünkü liman kaydını yaptıramazsınız.
      Sıfır tekne aldığınız taktirde Sizin adınıza düzenlenmiş fatura ve CE belgeleri ile liman başkanlığına gidip kayıt yaptırabilirsiniz

  58. mehmet ekin diyor ki:

    SAYIN yetkili Bodrum milli emlak müdürlüğünden ihale usulü fiber tabanlı şişmebot üzerinde mercury marka 4 zamanlı 40 hp motoru olan bi tekne ihale usulu satın aldım.
    milli emlak müdürlüğünden adıma düzenlenen satış belgesinde bodrum liman başkanlığına mehmet ekin e satışı yapılan teknenin tescili yapılması hususunda gereğini arz ederim . diye ibarede bulunuyor ben müracatımı daha yapmadım sebebi ise aldığım teknenin motorunda seri numarası bulunmuyor .
    ben bu satış belgesi ile liman başkanlığına gidersem seri numarası olmadığı için sorun yaşarmıyım . seri numarası için nasıl bir yol izlemeliyim beni bu konuda aydınlatırsanız sevinirim saygılarımla 02/08/2020

    mehmet EKİN
    MEHMETCİK1971@GMAİL.COM
    05322585743

  59. Ayhan diyor ki:

    Merhaba ben 450 fiber tekne alıcam üzerinde motoru ile birlikte
    Liman kayıtlı bağlama kütüğüne motorun seri numarası işli Ben tekneyi üzerime alırken liman başkanlığından almam yeterli mi yoksa noter üzerinden mi alıcam

  60. Can ozgiray diyor ki:

    Merhaba..7 mt teknemde 9 beygir pancar motor var..agir kaldigi icin daha guclu bir motorla degistirmek istiyorum fakat piyasadaki motorlarin cogunda ce belgesi yok..faturali veya liman kayitli motorlari tekneme kaydettirmem mumkun mu..cunku ce belgesi olan motorlarin fiyatlari cok yuksek..bir de 2005 oncesi motorlarda ce belgesi sarti aranmiyor diye bir yazi okumustum bunun dogrulugu var midir..kolay gelsin!!

    • adf diyor ki:

      Daha önce liman kaydı bulunan tekne ve motorların devri devam ediyor ancak bu konulardaki uygulamalar liman başkanlıklarında farklılıklar gösterebiliyor işlem yapacağınız liman başkanlığından bilgi almadan harekete geçmeyin

    • adf diyor ki:

      2,5 metre üzeri teknelerin liman kaydı mecburi. Liman kaydı henüz yapılmamış teknenin mutlaka faturası olması gerekir. Barajlarda tekne kullanımı ile ilgili kısıtlamalar için mahalli/mülki idareye danışmanızda fayda var.

  61. Murat diyor ki:

    Merhaba. 8 metre Houseboat (Yüzer ev) yaptırmak yada yapmak istiyorum.

    1. Bu deniz aracı için motorsuz ise neler yapılması gerekir.

    2. Dıştan takmalı motor ile imal edilir ise neler yapılması gerekir.

    Biraz genel soru oldu ancak doğru yönlendirilmek istiyorum.

    İlginiz için şimdiden teşekkürler.

  62. Askın aydın diyor ki:

    Merhaba,
    Milli emlak müdürlüğü tarafından ihale ike 7.40 tacar aldık , sadece satış belgeleri var elimizde devletin ihale ile bize sattıgına dair baska evrak yok
    Nasıl ruhsat alabiliriz
    Bilgi verebilirseniz memnun olurum,
    İyi çalışmalar
    Askın aydın

    • adf diyor ki:

      Kullanırken yetki belgesine ihtiyacınız olur
      ÖZEL TEKNELERİN DONATIMI VE KULLANACAK KİŞİLERİN YETERLİKLERİ
      HAKKINDA YÖNETMELİK (1)
      ….
      …..
      MADDE 7 – (1) (Değişik:RG-13/9/2009-27348) Bağlama kütüğü ruhsatnamesinin seyir esnasında teknede bulundurulması ve denetimlerde ibrazı zorunludur.
      (2) (Mülga:RG-13/9/2009-27348)
      (3) Özel tekneler, bölge, mesafe ve zaman sınırı olmaksızın, en az ADB veya gemici ve üstü yeterlik belgesi sahibi bir kişinin sevk ve idaresinde seyreder. Ancak, 16 yaşından küçük ADB sahibi kişiler, boyu 7 metreden, sürati saatte 7 deniz milinden fazla olan özel tekneleri sevk ve idare edemezler.
      (4) Özel tekneler, çıkarılacak Tebliğde şekli belirtilen yetki yazısı ile, sahipleri tarafından başkalarına geçici olarak verilebilir. Dernek veya vakıflara ait özel tekneler ancak üye ve sporcuları tarafından yetki yazısı ile kullanılabilir.
      (5) (Değişik:R.G.2/10/2009-27364) Motoru on beygir gücünden az özel tekneleri, sadece kürekle yürütülen motorsuz tekneleri, kanolar/kayaklar ile ulusal ve uluslararası yarış sınıfı (kürek sporu tekneleri ile Optimist, Laser, Fin, 420, 470, Pirat, Dragon, Wind Surf gibi yelken sporu tekneleri) spor amaçlı tekneleri kullananlarda ADB aranmaz.
      (6) Özel tekneler çıkarılacak Tebliğ ile belirlenen asgari emniyet teçhizatı ve deniz kirliliğini önleyici teçhizat listesine göre donatılır.
      (7) Özel teknelerde seyirde en çok 12 kişi bulunur.

  63. Gökhan diyor ki:

    Merhabalar. İlk olarak 5 mt tekne alıp daha sonra dıştan takma motor alma düşüncem var. Aldığımda tekneyi motor olmadan ruhsat çıkartabiliyor muyum? Daha sonrasında motor aldığımda ruhsat işlemede herhangi bir sorun çıkabilir mi?

  64. Mahmut diyor ki:

    Merhaba,
    4.90 metre uzunluğunda fiber tekneyi firmamız adına fatura kestirerek kayıt ettirmek istiyoruz. Özel tekne olarak tüzel kişilik üzerine kayıt yaptırabilir miyiz? Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederiz.

    • adf diyor ki:

      ÖZEL TEKNELERİN DONATIMI VE KULLANACAK KİŞİLERİN YETERLİKLERİ HAKKINDA YÖNETMELİK (1) Özel tekneyi aşağıdaki gibi tanımlamış ve (gerçek Kişilere) ibaresini kullanmış. Teknenizi firma adına alırsanız ticariye sokabilirler limanla görüşmeden hareket etmeyin.

      ç) (Değişik:RG-13/9/2009-27348) Özel Tekne: Ticari amaç olmaksızın münhasıran gezi, eğlence, spor ve amatör balıkçılık gibi faaliyetlerde kullanılan, ulusal standarda göre ölçüldüğünde boyu (LH) 2,5 metreden küçük ve 24 metreden büyük olmayan, mülkiyeti gerçek kişilere veya faaliyet konusu su sporları olan dernek veya vakıflara ait tekneler ile bu şartlardan bir veya birkaçını haiz olmamakla birlikte, bağlama kütüğüne kayıtlı olup özel tekne ruhsatnamesi almış olan tekneleri,

  65. bahadır diyor ki:

    merhaba. kendi tasarladığım 7 metre alüminyum teknenin imalatına başlamadan önce ruhsat veya liman kaydı için ne yapmam gerekiyor.? prosedürler değiştiği için güncel bilgiye sahip değilim. bu yönetmelikleri nereden bulabilirim?

  66. Suat Yılmaz diyor ki:

    Merhaba, motoryattan çıkma jetski satın aldık. Lakin ruhsat, resmi satış belgesi ve liman kaydı yok. Sakarya Karadeniz kıyılarında kullanılacak bu aracın kaydının yapılabilmesi mümkün müdür?

  67. Erhan diyor ki:

    merhaba,
    tamamı şişme bir bot altım. tabanıda şişenlerden. boyu 351cm. faturası vs. yok. bunun için
    1) motorsuz kullanırsam liman kaydı gerekir mi? yani kürekle kullanırsam.
    2) elektrik motoru takarsam (1-1.5hp) liman kaydı gerekir mi?

    • adf diyor ki:

      Yönetmelik (Boyu 2,5 metre ve üzerindeki özel kullanıma mahsus gemi, deniz ve içsu araçları,) diyor motor olup olmaması önemli değil liman kaydı gerekir.
      Yine yönetmelik (Motoru on beygir gücünden az özel tekneleri, sadece kürekle yürütülen motorsuz tekneleri, kullananlarda ADB aranmaz.) diyor
      Biri teknenin liman kaydı ile ilgili diğeri kullanacak kişinin yeterliliği ile ilgili birbirine karıştırmamak lazım.
      Ancak sizin esas probleminiz faturasının olmaması faturasız ve CE belgesiz bir teknenin kaydını yapmazlar.

  68. Görkem diyor ki:

    İstanbuldan takım halinde bot motor alıcam botun da motorunda faturası arkadaşta mevcut fakat zamanı olmadığı için liman kaydı çıkartamıyor bana vekalet verse ben onun adına izmirde liman kaydı yaptırabilirmiyim

  69. Erhan diyor ki:

    2.50 nin altında istediğimiz bota, istediğimiz motoru (10hp’a kadar) takarsak takalım, hem liman kaydı hemde ADB’den muaf durumda oluyoruz diye anlıyorum.
    bu durumda;
    1) Botun ve motorun ilk sahibiysek zaten faturada bizim adımız yazacak, SG belge isterse faturaları göstermemiz yeterli olacaktır çıkarımını yapıyorum.
    2) Botun ve/veya motorun 2. sahibiysek, faturayı ilk sahibinden alıyoruz, SG fatura sorarsa (bizim adımıza düzenlenmemiş) bu belgeleri göstererek yola devam ediyoruz çıkarımını yapıyorum. doğru muyum hocam?

          • adf diyor ki:

            DAU 2020/21 sayılı genelgesi 1-(3) maddesi ; ( Atık motor yağı dışında atık üretecek bir donanımı bulunmayan deniz araçları bu genelge kapsamı dışındadır ) diyor.

        • adf diyor ki:

          1-Liman kaydı olan teknelerde fatura asılları sizden alınıp dosyanızda saklanır. Size Bağlama kütüğü ruhsatı verilir. Yönetmeliğe göre;
          (Ruhsatname; gemi, deniz ve içsu aracının asıl belgelerinden sayılır ve gemi, deniz ve içsu aracının üzerinde bulundurulur. Ruhsatnamesi bulunmayan gemi, deniz ve içsu aracı seferden men edilerek en yakın limanda bağlanır.)
          2- 2,5 metreden ufak botların kaydı zorunlu değildir. Kayıt ettirmek isterseniz fatura ve CE belgesi istenir.

  70. CELAL diyor ki:

    kolay gelsin admin.Size sorum arkadaşım bazen teknemi kullanıyor bunun için ona yetki vermem gerekiyormu.Bu yetkiyi nasıl verebilirim.Bunla ilgili bir dökümanımımız varmı.İkinci sorum ise tekne me ufak bir dingi almak istiyorum fakat sıfırını almaya gücüm yetmiyor.İkimnci el botlardada genellikle fatura olmuyor.Bu tip botları nasıl alamamız gerekiyor.Bu botu tekneye dingi olaraktan kaydettirmek gerekiyormu.Teşekkür ederim.

  71. Erhan diyor ki:

    merhaba,
    şişme botu önce motorsuz olarak kayıt ettirip daha sonra (motoru aldığımız zaman) gidip motoru kayıt ettirmek ile tek gidişte bot+motoru kayıt ettirmek arasında bir fark var mıdır? Bir forumda MTV ile ilgili bir yorum gördümde sormak istedim.

  72. Turgut diyor ki:

    Merhaba
    Bugün 4.99 uzunluğunda bi tekne buldum yeri ile birlikte almak için sahibi ile görüşeceğim. ADB var. Bunun haricinde konuda hiçbir bilgim yok ilk kez tekne alacağım. Diyelim ki tekneyi beğendim alacağım neleri sormam gerekiyor, alırken de hangi belgeleri olmalı ve bana devri yapılması gerekiyor. Sahiplik belgesi ve ruhsat ayrı belge midir. Birde teknedeki kamara gibi ön tarafındaki küçük bir yeri var orada küçük bir işlem yaptırıp 50 cm kadar yüksettirebilir miyim herhangi bir evrak kaydı gerekir mi?

    • adf diyor ki:

      Alacağınız teknenin Liman kaydı (Bağlama Kütüğü Ruhsatı) yoksa almayın, alırsanız kaydettiremezsiniz.
      Liman kaydı varsa Alıcı ve Satıcı birlikte liman başkanlığına gidip satış işlemini gerçekleştirirsiniz sizin adınıza yeni Bağlama Kütüğü Ruhsatı düzenlenir. Liman kaydı olan bir tekne için önceden satıcıdan başka bir belge istemenize gerek yok fatura ve diğer belgeler limandaki dosyasındadır.

      Sahiplik belgesi liman kaydı olmayan bir tekne için tek başına bir anlam ifade etmez. Eğer tekne sahiplik belgesi ile limana kayıt yaptırılmışsa beş yıldan evvel bir başkasına devredilemez/satılamaz.

      Sıfır tekne alırsanız Faturası ve CE belgesi ile bir ay içinde liman başkanlığına müracaat etmelisiniz.

      • Turgut diyor ki:

        Çok teşekkür ederim. Peki gemi adamı belgesi almak için bir yerde kursa eğitime mi katılmam gerekiyor. Geçen liman başkanlığına gittim malum virüsten dolayı pencereden konuşuyoruz sorduğumu anladı mı bilmem ama. Bana önce kısa mesafe telsiz operatörlüğü belgesi almamı söyledi görevli. Kaydımı yaptırdım. Haftaya çarşamba sınav var. Gemi adamı belgesini nasıl alabilirim. Aydın Kuşadası’nda yaşıyorum.

        • adf diyor ki:

          Daha önce ADB’niz olduğunu yazmıştınız. Gemi adamı belgesine neden ihtiyacınız var anlayamadık. Bu tür belgeler profesyonel çalışma hayatı için.
          Gemide yapacağınız işe göre belge almanız, kurs ve sınavlarına katılmanız gerekir.

Bir cevap yazın